Almen ligt tussen het Twentekanaal en de Berkel in het noordwesten van de Achterhoek. Het dorp ligt te midden van agrarisch gebied en landgoederen en natuurgebieden zoals De Ehze, Velhorst, Kienveen, Grote Veld en 't Waliën. Het kenmerkende landschap is het Coulisselandschap. Op 5 tot 10 kilometer afstand liggen de plaatsen Zutphen, Warnsveld, Gorssel, Eefde, Harfsen, Laren (Gelderland), Vorden en Lochem.

In het hart van het dorp liggen de kerk, de school, het meestershuis en het dorpshuis Ons Huis, rondom het dorpsplein met oude Hollandse linde bomen.

Het protestantse kerkje, waarvan het oudste deel (de kerktoren) uit de veertiende eeuw dateert, bevat een crypte met gemummificeerde lichamen, net als in het Friese Wieuwerd, deze zijn echter niet te bezichtigen. De doopvont van Bentheimer zandsteen is zeer bijzonder en dateert waarschijnlijk uit de elfde eeuw. De eerste vermelding van Almen komt voor in de lijst van bezittingen van graaf Hendrik van Dale uit 1188.

Almen kent tientallen verenigingen en clubs variërend van voetbalclub SV Almen, atletiek, tennis en waterpolo, tot koorzang, schaken en filmhuis.

Almen en omgeving beschikken over verschillende verblijfsmogelijkheden voor toeristen. Het hotel 'Ehzerwold' is gevestigd in het voormalige P.W. Janssen Ziekenhuis. Aan de zuidkant van het dorp aan de Berkel ligt het openluchtzwembad 'de Berkel'.

In 2014 is het waterschap de rivier de Berkel vanaf Almen naar Zutphen gaan hermeanderen. Hierdoor is het weer een dynamische rivier die, zoals vroeger, door het landschap slingert. Daardoor is het water schoner, het Berkeldal natuurlijker en is er meer ruimte voor de rivier bij hoogwater. Ook is er hierdoor meer gelegenheid voor recreatie gekomen.

Ten oosten van Almen ligt aan de Berkel de Staringkoepel, een historische theekoepel uitkijkend op de berkelvallei die alleen met een voetveer te bereiken is.

In 2003 werd de Ehzerbrug over het Twentekanaal gebruikt als locatie voor de film Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon

Actuele kavels:

Project 'f Erf Almen
Project Almen Zuid